Nieres un urīnceļu darbības traucējumi
Gremošana un gremošanas traucējumi
Vīriešu veselība
Sirds un asinsvadu slimības
Vitamīni
Organisma attīrīšanās un atjaunošanās
Imunitāte
Acis un acu darbības traucējumi
Nervu darbības traucējumi
Alerģija
Saaukstēšanās
Sieviešu veselība
Kaitīgie ieradumi
Iesnas un deguns
Āda un ādas slimības
Mutes dobuma higiēna
Aktuālie un citi jautājumi
Galvas smadzeņu darbības traucējumi
Sāpes
Klepus
Aknu un žultspūšļa darbības traucējumi
Ausis un ausu darbības traucējumi
Vēnu slimības
Vakcinācija
Bērnu veselība
Ziņas/10 Ajūrvēdas uztura noslēpumi
Reklāma

 

   Izvēlieties produktus, kas atbilst Jūsu ajūrvēdas konstitucionālajam tipam (došai). Uzzini savu Došu.

 

http://www.herbals.lv/dosha_lv/


 
1. Ko ēst?


   Lai dzīvotu, mūsu ķermenim ir nepieciešama dzīva, ar Prānu piepildīta pārtika. Tie ir svaigi, dabīgi augļi, dārzeņi un veseli graudi.  Parunā „Jūs esat tas, ko Jūs ēdat” slēpjas dziļa patiesība.
Gatavojiet no svaigiem produktiem. Saldēti un konservēti produkti ir „nedzīvi”. Ēdiet pēc iespējas vairāk neapstrādātus produktus (augļus, dārzeņus, graudaugus). Pakļaujot produktus jebkāda veida apstrādei, tie zaudē lielu daļu aromāta un dzīvības enerģijas – Prānas.



Produktu klasifikācija pēc Prānas spēka, dilstošā secībā:

 

• medus, Gī sviests, jaunpiens;
• pilngraudu putraimi (neslīpēti rīsi, griķi, kvinoa, prosa, grūbas) un sēklas, kuras izmanto kā garšvielas;
• augļi un ogas;
• svaigi zaļumi (salāti, pētersīļi, dilles, selerijas, baziliks u.c.);
• pākšaugi (pupas, zirņi, lēcas, soja);
• nerafinētas augu eļļas (olīvu, sezama, saulespuķu, linu u.c.);
• sēklas (saulespuķu, sezama, linsēklas, ķirbju) un rieksti (mandeles, valrieksti, Indijas rieksti, lazdu rieksti);
• graudaugi, mizoti, sasmalcināti, bet ne malti (pūlēti rīsi, mieži, auzas);
• virszemē augoši dārzeņi (kabači, gurķi, ķirbji, pipari, tomāti, kāposti);
• pazemē augoši dārzeņi (bietes, kartupeļi, kāļi, selerijas, burkāni);
• rupja maluma milti – pilngraudu maize;
• skābpiena produkti – neatjaunoti (krējums, svaigais siers, jogurts).

 

   Lai saglabātu veselību, samaziniet līdz minimumam, bet vislabāk vispār izslēdziet no sava raciona tādus produktus kā rafinēts cukurs, baltie milti („augstākā” labuma), gaļa un zivis.
 

 
2. Kādās proporcijās?


   Saskaņā ar mūsu žokļa un zobu uzbūvi veselīgas pārtikas racionam jāsastāv no:
• 2 priekšzobi (nokošanai) – sulīgi augļi un dārzeņi – 25% raciona;
• 1 ilknis (grūti sagremojamu un cietu produktu graušanai) –  rieksti, sēkliņas, skābpiena produkti, gaļa - 15% raciona;
• 5 malēji (graudu un pākšaugu košļāšanai), jāsastāda 60% pārtikas raciona (uz šķīvja dienā vai nedēļā).


 
3. Kad ēst?

 


   Ēdiet kamēr gaišs. Pēc tumsas iestāšanās gremošanas uguns spēks strauji noplok. Nesagremota pārtika pārvēršas par Amu (visu slimību iemesls).
• Līdz pusdienām centieties uzņemt tikai prānisku pārtiku. (sk. №1 ).
• No 12 līdz 18.00 – var ēst arī visu pārējo.
• Pēc 18.00 – tikai vieglu prānisko pārtiku.
 


4. Cik daudz ēst?


   Kuņģim par ½ jābūt aizpildītam ar cietu barību, ¼ - ar šķidru un ¼ jāpaliek tukšam.
Jūsu kopā savienoto plaukstu tilpums – tas ir cietās barības apjoms vienai ēdienreizei – ½ kuņģa.
Viena sauja – šķidrā pārtika (zupa, mērce).
Ja apēdāt tik daudz un piecēlāties no galda ar viegluma sajūtu – Jūs esat paēdis (sāta sajūta iestājas pēc 20 minūtēm).
Ja piecēlāties no galda ar sāta sajūtu – tātad Jūs apēdāt par daudz!
Ja jūtiet, ka apēdāt par daudz – tātad Jūs saindējāties!
 
5. Kā savietot produktus?


   Ūdens neiedarbina gremošanas procesu, bet bremzē to, ja kuņģis ir pilns.
Sulas un augļi saglabājas kuņģī ne ilgāk kā 15 – 20 minūtes. Ja mēs ēdam augļus pēc pusdienām, tiem būs jāpaliek kuņģī kopā ar visu pārējo 2-3 stundas, kas izraisa rūgšanas procesu. Vienmēr ievērojiet noteikumu: sākumā dzeram ūdeni, tad sulu, tad galvenā maltīte.
Ievērojiet dalītas pārtikas principu: nelietojiet vienlaicīgi ogļhidrātus (putraimi, kartupeļi) un dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas (gaļa, zivis, olas)! Vienlaicīgi uzņemti, šie produkti bloķē viens otra sagremošanu, veidojot zarnu traktā Amu.
Monoprodukti nav savietojami ne ar ko! Tie ietver pienu, medu. Augļus ēd tikai ar augļiem, meloni un arbūzu atsevišķi.


 
6. Cik ilgi košļāt?


   Ēst lēnām – ļoti svarīgs nosacījums! Ēst lēnām pat ir svarīgāk nekā tas, ko Jūs ēdat. Pat veselīga, prāniska pārtika, kas netiek pienācīgi sakošļāta, nenes labumu.  Cilvēka gremošanas process sākas mutē. Ja pārtika nav sakošļāta un nesamitrināta ar fermentiem – gremošana tiek traucēta un veidojas Ama.
Pats košļāšanas process pieaugušajam cilvēkam, tāpat kā zīdainim sūkšana, sagādā milzu apmierinājuma sajūtu. Tāpēc mums dažreiz tā gribas „kaut ko pagremot”. Sekojiet tam, lai viss ēdiens uz Jūsu šķīvja nebūtu samalts un sasmalcināts, lai paliktu ko pakošļāt!


 
7. Gatavojiet svaigāk un pats!


   Ēdiet  svaigu, tikko kā pagatavotu ēdienu. Uz ūdens un uguns pagatavoti ēdieni saglabā prānu 4 stundas. Sildīts un atdzisis ēdiens zaudē gandrīz visu prānu. Vakardienas ēdiens ir pilnībā zaudējis dzīvības enerģiju  – tā ir vienkārši biomasa.
Ļoti svarīgs ir ēdiena pagatavošanas process. Gatavojiet labā garastāvoklī. Tas padarīs ēdienu garšīgāku un veselīgāku ne tikai Jums, bet arī cilvēkiem, kurus Jūš mīlat un barojat. Tā kā, ja jūtaties aizvainots un dusmīgs, labāk negatavojiet. Kad gatavojiet pats, Jūs vienmēr ziniet, no kā Jūs gatavojiet (produktu sastāvs, to svaigums un savietojamība).


 
8. Garšvielas – garšu un mikroelementu avots


   Sabalansētai diētai katrā ēdienreizē jaietver visas 6 garšas (salda, sāļa, skāba, asa, savelkoša un rūgta). Šim mērķim Ajūrvēda piedāvā plašu garšvielu paleti.
Izvairieties no venu un to pašu garšu kombinācijas katru dienu. Ļaujiet savam ķermenim izbaudīt visu garšu spektru un tas būs Jums pateicīgs.
Garšvielas satur daudz vērtīgu vielu: vitamīnu, mikroelementu, aminoskābju. Garšvielas-sēklas (ķimenes, fenhelis, Romiešu ķimenes, koriandrs, kardamons, sinepes, adžvans) satur milzīgu daudzumu dzīvības spēka. Iemācīties izmantot garšvielas iespējams dažādos kursos vai ar izmēģinājuma – kļūdu metodi.


 
9. Atpūtieties no ēdiena!
 

   Gremošana – enerģiju  ļoti patērējošs process organismam! Izvairieties no uzkodām! Pastāvīgi ēdot mēs neļaujam gremošanas sistēmai atpūsties! 
• Pārtraukumam starp ēdienreizēm jābūt ne mazākam par 4 stundām.
• Naktī pārtraukumam starp ēdienreizēm jābūt ne mazākam par 14-16 stundām. Naktī, kad gremošanas sistēma atpūšas, organismā aktivizējas attīrīšanās procesi! Ja vakarā pēdējo reizi ēdāt 19.00, brokastīm jābūt ne agrāk kā 9.00 no rīta.
• Reizi nedēļā lietderīgi „atpūsties” no ēdiena. Saskaņā ar cilvēku, kuri ievēro vienas dienas badošanos, teikto - nav viegli pierast pie ierobežojumiem. Bet, kad ar laiku parādās viegluma un „planējuma” sajūta, sāc saprast, ka tas ir tā vērts.
Attīrīties var 2 reizes mēnesī – pilnmēnesī un jaunā mēnesī.
• 1 reizi nedēļā var rīkot „atslodzes dienu”. Nav obligāti pilnībā jāatsakās no ēdiena, var, piemēram, ēst tikai augļus, sulas vai salātus, vai arī tikai putras (rīsi, griķi).
• Atslodzes dienu ieteicams izvēlēties atbilstoši horoskopam – atteikšanās no ēdiena noteiktā nedēļas dienā palīdzēs  uzlabot likteni. Izvēloties vienu nedēļas dienu kā atslodzes dienu, sekojiet šim nosacījumam ne mazāk kā 21 nedēļu. Pa šo laiku organisms attīrīsies un daudzas kaites pazudīs pašas no sevis.


 
10.  Uzticieties intuīcijai!


   Ēdiet tikai tad, kad esiet izsalcis, esiet labā noskaņojumā un gūstiet labsajūtu no ēdiena. Ēdiens uzsūc mūsu domu enerģiju, tāpēc pie galda domājiet tikai par labo, ja nevarat apturēt negatīvo domu un emociju plūsmu – uz laiku atsakieties no ēdiena: šobrīd tas Jums nenāks par labu.
Kāpēc viss veselīgais ir negaršīgs? Visticamāk tāpēc, ka ķermenis ir stipri piesārņots, zaudējis spēju uztvert patiesās garšas un izbaudīt vienkāršus, veselīgus produktus.
Uzticieties sev! Ja Jūs esiet līdzsvarā, harmonijā ar sevi, Jums gribēsies tieši to ēdienu, kurš tajā brīdī būs visnepieciešamākais Jūsu organismam. 


 
   Izslēdziet no sava uztura tos produktus, kuri nenes nekādu labumu vai nelabvēlīgi ietekmē ķermeni. Ēdiet dzīvu, svaigi pagatavotu ēdienu piemērotā laikā. Šāds uzturs sniegs Jums spēku un veselību!
 


Sagatavoja VIKTORIJA DARAKOVA,
Jogas un ajūrvēdas konsultante.

 

Pielāgota meklēšana

Jautājums
Vai Jūs regulāri lietojat zivju eļļu?


Lietoju periodiski
Jūsu atbilde
 

  Galvenā  Ziņas  Jautājums farmaceitam  Reklāmas iespējas  Autortiesības un atbildība  Autori  Kontakti